Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Schelpdieren in Nederlandse wateren explosief toegenomen

De hoeveelheid schelpdieren in de Nederlandse wateren is explosief toegenomen. Zo blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie door Wageningen Marine Research. Met name de halfgeknotte strandschelpen (spisula) hebben een comeback gemaakt.

Dit blijkt uit het rapport dat Marine Research opstelde in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. ‘Dit voorjaar hebben we de hoogste hoeveelheid ooit gemeten, sinds de start van de inventarisatie in 1995, vertelt projectleider Karin Troost van Wageningen Marine Research.

Het gaat ook goed met de scheermessen (Ensis directus), die scherpe langwerpige schelpen waar je voor uit moet kijken als je met blote voeten over het strand loopt. Troost: ‘Beide soorten lijken vorig jaar een zeer succesvolle broedval te hebben gehad.’ Broedval is de overgang van schelpdierlarven vanuit het water naar de bodem.

Terug van weggeweest

Spisula was voorheen één van de meest voorkomende schelpdiersoort in de kustwateren, maar na de millenniumwisseling kromp het bestand in 10 jaar tijd van 692 naar slechts 3 miljoen kilo. Vorig jaar was de schatting 39 miljoen kilo en een jaar later was dit 1.282 miljoen kilo. Troost: ‘Sinds 2015 zagen we spisula al langzaam terugkomen, wat al heel spannend was, maar we hadden niet voorzien dat we in 2017 zo’n enorm bestand aan zouden treffen. Dit is belangrijk voor mens en natuur, want er wordt op spisula gevist én het is een belangrijke voedselbron voor zwarte zee-eenden.’

Combinatie van factoren

In de Nederlandse kustwateren wordt veel gevist op schelpdieren. Om het beleid te bepalen, wordt elk jaar een inventarisatie gemaakt van de bestanden van scheermessen en halfgeknotte strandschelpen en andere soorten die belangrijk zijn voor de visserij. Ook met die andere schelpdiersoorten gaat het goed. ‘We zien al jaren een toename van otterschelpen, zaagjes en venusschelpen’, vertelt Troost.

Waarom het aantal schelpdieren zo explosief is toegenomen, kan Troost niet direct verklaren. ‘Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren, zoals voedselaanbod, aanwezigheid van roofdieren of klimaatveranderingen. We zouden graag onderzoeken of we oorzaken kunnen aanwijzen en proberen daar komend jaar een project voor op te zetten.’ [Nieuwsbericht Resource WUR -12 december 2017]

Lees ook: Twee soorten schelpdieren spectaculair toegenomen in Nederlandse kustwateren

Download: Schelpdierbestanden in de Nederlandse kustzone in 2017 (2,26 mb)

De hoeveelheid schelpdieren in de Nederlandse wateren is explosief toegenomen

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl