Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
VisNed: met uitkomst EU-Noorwegen kunnen we verder

VisNed is tevreden met de resultaten die vorige week in Bergen zijn bereikt. Voor schol is de korting van 35% naar 15% gegaan. En bij kabeljauw wordt de totale TAC voor Noordzee en Skagerak, met 13% verhoogd.

Ook voor andere soorten in de Noordzee en Skagerrak werd overeenstemming bereikt.

Afgelopen week waren in het Noorse Bergen de jaarlijkse onderhandelingen tussen de EU en Noorwegen over de vaststelling van de TAC’s voor de bestanden in de Noordzee en het Skagerrak die gezamenlijk beheerd worden. Vrijdagmiddag is een compromis bereikt waarmee de Europese Commissie, de lidstaten en Noorwegen konden instemmen. Namens de NL-kottersector was Geert Meun in Bergen aanwezig. Vanuit kotterperspectief bezien is VisNed tevreden over de uitkomst van deze onderhandelingen.

TAC’s

Bij de vaststelling van de TAC’s wordt het principe toegepast dat zo spoedig mogelijk maar uiterlijk in 2020 MSY gerealiseerd moet zijn. Tijdens deze onderhandelingen bleek dat bij de soorten kabeljauw, wijting en schol op grote problemen te stuiten. Vandaar werd bij deze soorten gekeken of er afgeweken kon worden van het (te) strakke ICES-advies.

Schol

Om bij schol MSY in 2018 te bereiken stelt ICES voor een korting toe te passen van 35%. Voor VisNed maar ook voor vele anderen blijft het onbegrijpelijk dat bij een stock die er zo goed voor staat en waarbij uit wetenschappelijke informatie blijkt dat deze blijft stijgen, een dergelijke grote korting doorgevoerd moet worden. Dat je in zo’n situatie überhaupt moet spreken over een korting is eigenlijk al van de gekke.

Maar dit alles vindt zijn oorzaak in de zeer scherpe, zeg maar onrealistische MSY-referentiepunten. En de politiek heeft beheer volgens MSY nu eenmaal vastgelegd in het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en dat veeg je zomaar niet van tafel. Maar gelukkig waren Commissie en lidstaten bij schol bereid om richting MSY meer flexibiliteit toe te passen.

In het begin van de week lag er een korting van 20% op tafel wat voor ons echt een brug te ver zou zijn ook omdat wij op basis van een, door WMR op verzoek van VisNed, opgesteld document aan konden tonen dat met een korting van 10% in de komende jaren MSY ook gerealiseerd wordt. In een ultieme gezamenlijke actie van LNV en NL-aanvoersector richting Commissie en lidstaten kon de korting verder gedempt worden tot 15%.

Nogmaals; bij schol moeten spreken over een korting is eigenlijk bizar, daarover is iedereen het wel eens, maar je zit met de afgesproken beheersregels en een ICES-advies. En onder deze omstandigheden een korting van 35% te minimaliseren tot 15% is een resultaat waar we, alles afwegende uiteindelijk verder mee kunnen. En wat belangrijker is; hiermee kan de vloot in 2018 mee uit de voeten. De korting van 15% geldt ook voor schol in het Skagerrak.

>>> Lees hier verder op de website van VisNed <<<

...

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl