Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
Visserij in de tang van offshore wind en zandwinning

Onder Noordzeevissers heerst onrust over het ruimtebeslag op zee. Op hun beste visgronden verrijzen windparken waar niet gevist mag worden. Zeereservaat Doggersbank sluit voor de visserij, maar krijgt wel een batterijeiland, en mogelijk windmolens.

Ook is er volop onbegrip over grootschalige zandwinning in Vibeg-gebieden, waar visserij juist geweerd wordt. Vissers zijn het meten met twee maten zat. Koepelorganisaties eisen inclusiviteit.

De bouw van windmolens voor de Noordzeekust mag definitief doorgaan. Dit was misschien wel het belangrijkste zeenieuws op 6 december. Het beroep van onder meer de Coöperatie Kottervisserij Nederland werd door de Raad van State van tafel geveegd.

Noordzeevissers voerden aan dat het windpark van 126 windmolens – net als bij eerder gerealiseerde windparken – opnieuw een deel van hun beste visgronden afsnoept. Volgens het ministerie is het verlies minimaal. Visser Ben Scholten reageerde direct via Twitter: “Bedroevende uitkomst voor de visserij. Wederom verlies van visrijke gebieden. Vissers werken hier keihard om duurzaam voedsel te produceren!”

Ruimtebeslag op zee

De visserij, met 281 grote en kleine kotters en een bescheiden 0,4 procent van het Bruto Nationaal Product, krijgt nauwelijks een voet aan de grond in de discussie over ruimtebeslag op zee. Terwijl de groei doorzet.

De Rijksoverheid wil dat in 2020 14 procent van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komt. In 2023 moet dit 16 procent zijn. In 2015 werd 357 megawatt (MW) opgewekt door windmolens in zee. In 2023 staat er voor de kust voor minimaal 4.450 MW vermogen aan windmolens. Die voorzien dan jaarlijks een geschatte vijf miljoen huishoudens van elektriciteit. Er zijn nu vier actieve windparken op zee met in totaal 289 windmolens, nog tamelijk bescheiden, maar in de media worden voortdurend nieuwe plannen gelanceerd voor nog meer windparken.

>>> Lees hier verder op Maritiem Nederland <<<

...

Visserij in de tang van offshore wind en zandwinning

 

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl