Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Pulsmodules openen de poort naar selectiever vissen

Met behulp van pulstechniek kun je effectief en selectiever op tong vissen. Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO heeft het idee om de pulstechniek ook te gebruiken om benthos en stenen te lozen om zo de kwaliteit van de vis te verbeteren. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat er minder ondermaatse vis gevangen wordt.

Drie jaar geleden vonden de eerste experimenten plaats met het zogeheten eBRP, een benthos ontsnappingspaneel gecombineerd met een pulsveld om te vermijden dat waardevolle tong ontsnapt. De resultaten waren volgens de Vlaamse  onderzoekers bemoedigend, maar een vervolg liet op zich wachten. Afgelopen najaar werd er voor het eerst in de visserijpraktijk getest. Maarten Soetaert van het ILVO doet verslag van de vorderingen.

Afgelopen najaar werd het eBRP verder getest, zowel onder experimentele omstandigheden aan boord van het onderzoeksvaartuig ‘Belgica’ als onder commerciële omstandigheden op TX 36  ‘Jan van Toon’.

In beide proeven werd gevist met een eBRP-paneel van 1,2 op 1,2 meter met een maasgrootte van ±200 mm waarop een kramppuls werd aangebracht. Aan boord van de TX 36 werd in deze configuratie geen commerciële tong verloren, terwijl het totale vangstvolume 10 procent kleiner was en naar schatting 19 procent van het benthos en stenen/lege schelpen geloosd werd. Maar jammer genoeg was er geen significant verlies aan visdiscards. De eerste vervolgresultaten met de ‘Belgica’ toonden een vermindering van 30 procent benthos en 40 procent stenen/lege schelpen, maar ook een verlies aan tong van ongeveer 5 procent.

De eerste proeven met het elektrisch benthos ontsnappingspaneel (electrified benthos release panel, afkgekort eBRP) werden uitgevoerd door het ILVO vanaf eind 2014 binnen het project TECHVIS. De bedoeling was om te kijken of het mogelijk was om met behulp van een kramppuls te voorkomen dat tong zou ontsnappen door een ontsnappingspaneel (BRP). Daartoe werd op het R.V. ‘Belgica’ een eBRP getest met vierkante mazen van 120 bij 120 mm (240 mm), een breedte van 1,2 meter en een lengte van 1,8 meter dat net voor de aanzet van de kuil in de buik van het net zat, met daarop elektroden op een afstand van 40 cm.

De start was moeizaam door de confrontatie met vele technische uitdagingen, maar na enkele reizen slaagde ILVO er in aan te tonen dat het verlies van maatse tong door een benthos ontsnappingspaneel beperkt kon worden van 50 tot 17 procent. Bovendien werd er met dit 240 mm eBRP naast een verlies van meer dan 70 procent aan benthos en stenen/lege schelpen ook een significant verlies van 12 procent ondermaatse schol, 35 procent ondermaatse steenbolk en 60 procent ondermaatse wijting gerealiseerd. Het voornaamste probleem bleek toen het verlies aan tong, meer in het bijzonder de kleinere maatse tongen tot 27 cm. Daarom werd besloten de maasgrootte te verkleinen van 240 naar 200 mm, wat hoopgevende resultaten gaf. Jammer genoeg verdween het R.V. ‘Belgica’ toen voor anderhalf jaar uit de vaart..............>>

>>> Lees hier verder op Visserijnieuws.nl <<<

...

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl