Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Selectiviteitsonderzoek garnalenpuls van start

In een week dat het verzoek van het Europees Parlement voor een totaalverbod van de pulsvisserij het nieuws beheerst, konden vijf garnalenpulsers voor het eerst hun onderzoeksmatige visserij weer hervatten.

In december kon het ministerie van LNV groen licht geven voor het hervatten van het onderzoek met de garnalenpuls. Eerder onderzoek moest in 2016 stoppen doordat het onderzoeksprogramma nog niet was goedgekeurd.

In het voorjaar kondigde het (toen nog) ministerie van Economische Zaken al aan dat het onderzoek naar de garnalenpuls visserijtechniek hervat zou worden. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) heeft voor dit onderzoek het onderzoeksbudget beschikbaar gesteld en met wat vertraging is in december groen licht gekregen voor onderzoeksplan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Marine Research in samenwerking met het Belgische ILVO en Duitse Thünen Instituut.

Tien kotters

De huidige Nb-wet-vergunning voor de garnalenvisserij biedt ruimte voor maximaal vijf pulskotters in Natura 2000-gebied. De vijf pulskotters die zich hebben aangemeld zijn de WR-40, WR-109, ST-24, HA-31 en TH-10 (de laatste drie zijn lid van de Nederlandse Vissersbond). Daarnaast doen nog vijf kotters met conventionele garnalentuigen mee voor een vergelijk tussen beide vistechnieken.

Aanlandplicht?

Het onderzoek moet inzicht geven in de vangstsamenstelling van de verschillende garnalentuigen. Is de garnalenpuls inderdaad selectiever? Het verminderen van bijvangsten is belangrijk, want ook de garnalenvisserij zou vanaf 2019 voor de gequoteerde bijvangstsoorten onder de aanlandplicht moeten vallen. Dit is iets wat overigens door de Nederlandse Vissersbond momenteel bestreden wordt, maar volgens de Europese Commissie dient de sector er wel degelijk rekening mee te houden.

Het onderzoek moet ook een bijdrage leveren aan het Impact Assessment Pulsvisserij, het meerjarige onderzoek naar de effecten van de pulstechniek. Dit is een meerjarig onderzoek naar de effecten van elektrische stroom (puls) op mariene organismen en het mariene ecosysteem.

Toekomst pulsvisserij

De pilot voor garnalenpulsvisserij en de Impact Assessment moeten in 2019 zijn afgerond. De resultaten worden dan voorgelegd aan STECF, het hoogste Europese adviesorgaan. De beoordeling van STECF zou bepalend moeten zijn voor de toekomst van de puls, maar of dit proces daadwerkelijk zo gaat lopen moet blijken uit het zogenaamde ‘triloog’ over de implementatie van de verordening technische maatregelen voor de zeevisserij, waar de pulsvisserij een onderdeel in vormt. [Nieuwsbericht NVB - 23 januari 2018]

Lees ook: Garnalenpulsonderzoek eindelijk van start

Selectiviteitsonderzoek garnalenpuls van start

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl