Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Speciale gezant voor puls in de EU

Er komt een ‘speciale gezant’ om in Europa gesprekken te voeren over de puls. Eind deze week zal de vaste kamercommissie van LNV komen met een geschikte kandidaat. Het is kort dag.

Afgelopen woensdag was de pulsvisserij het belangrijkste onderwerp op het overleg van de vaste commissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ter voorbereiding op de Landbouwraad aanstaande maandag. Minister Carola Schouten benadrukte de ecologische voordelen van de pulsvisserij en verwierp kritiek van kamerleden dat Nederland te voortvarend is geweest met het afgeven van ontheffingen ten behoeve van onderzoek. Dat was ook op uitdrukkelijk verzoek van de Kamer zelf, aldus de minister.

Tevens wees Schouten erop dat het er vorig jaar helemaal niet naar uitzag dat het Europarlement voor een volledig verbod zou stemmen. De Visserijcommissie van het EP stemde immers eind november voor het onder voorwaarden vrijgeven van de pulsvisserij. Het compleet omslaan van de stemming is volgens minister te danken aan de Franse sentimenten, die voorbij zijn gegaan aan de tot dusver over het algemeen positieve uitkomsten van pulsonderzoeken, die blijven doorlopen.

Schouten: ,,In december in Brussel heb ik veel collega’s aangesproken over de puls en ook op andere niveaus zijn er heel veel gesprekken geweest. Nederland is altijd open en transparant geweest over de onderzoeken. Aan de Fransen is aangeboden om te participeren in de onderzoeken, maar ze zijn niet ingegaan op dit aanbod helaas.’’

De minister wil eerlijk zijn: ,,We staan er niet goed voor.’’ Ook in het bestuurlijk overleg met visserijvertegenwoordigers begin deze week proefde ze ‘realisme’ over de huidige situatie. Maar gesprekken zullen doorgaan.

Het idee van een ‘speciale gezant’ om gesprekken te voeren in Europa om de weerstand tegen de puls te verminderen werd door de minister omarmd. Maar dan moet de Kamercommissie zelf met een naam komen. En haast is daarbij geboden.

Afgelopen zaterdag heeft Schouten nog gesproken met haar Franse collega, en aanstaande maandag zal ze dat weer doen. ,,Kijken waar de ruimte zit bij de Fransen.’’ De Stuurgroep Puls, waarin overheid, sector, ngo’s en wetenschappers zijn vertegenwoordigd, wordt nieuw leven ingeblazen. [Bron: Visserijnieuws.nl]

De pulskotter TX 38, foto Albert Romkes (UK-1)

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl