Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Brexit naar volgende fase: Dreiging voor visserij onverminderd

In december haalde Brussel opgelucht adem: de onderhandelingen over de uittreding konden beginnen. Dat loopt toch weer een beetje anders dan gedacht. Pim Visser schijft daarover in de Brexit column van deze week in Visserijnieuws.

De uittredingsonderhandelingen zouden gepaard gaan met een overgangsperiode, ook voor visserij. Om te zorgen dat de juiste zaken zouden gebeuren, is vanuit EUFA (de European Fisheries Alliance actief inzet gepleegd. In Brussel en in Den Haag door de Nederlandse sector en in andere hoofdsteden door onze collega organisaties.

De overgangsperiode

In de overgangsperiode hebben we te maken met een wat lastige situatie voor de Britten. Ze zijn dan wel gebonden aan de EU beleid, incl. de vangstquota, maar ze doen dan niet meer mee in de beraadslagingen. Ook zou dan in principe quotumruil niet meer mogelijk zijn. Met name dat laatste is ook voor ons heel lastig. Daarom pleit VisNed voor een pragmatische aanpak, omdat een overgangsperiode ook als ‘overgang’ bedoeld is.

De verre toekomst

Voor de verre toekomst is ons motto ‘Zekerheid en Stabiliteit’. We willen zaken goed geregeld zien en wel voor zeker 50 jaar. Het moet niet zo zijn dat de toekomst van de visserij op kort termijnbeleid en jaarlijkse onderhandelingen is gebaseerd. Ook moet het praktisch werkbaar zijn. Eigenlijk zoals nu, maar dat willen de Britten niet meer. Wat ze wel willen weten we nu nog niet, maar eind februari verwachten we witte rook uit Whitehall. Dan komt er een zg “white paper’ uit met hun visie op de toekomst. De reactie van onze Engelse en Schotse zusterorganisaties hierop, vinden wij heel belangrijk. Tot nu toe bedienen zij zich van steeds sterkere spierballentaal en dat nodigt niet uit tot een dialoog over de toekomst.

Zonder vangst geen handel en andersom

Dat de Britten eten wat ze importeren en wat ze vangen exporteren, is inmiddels overal bekend. Dat wij vinden dat die twee elementen onlosmakelijk verbonden zijn ook, net zoals iedereen inmiddels weet dat de Britten dat juist helemaal los van elkaar willen zien. Dat de belangen van handel en verwerking veel groter zijn dan die van visvangst blikt uit alle statistieken. Dat de Britse vertegenwoordigers van handel en verwerking tot nu toe muisstil zijn is dan ook onbegrijpelijk. Wellicht komt daar nog verandering in.

Wanneer is er zekerheid?

Wanneer er zekerheid komt, is onbekend. Het proces vliegt alle kanten op, zodat het voorlopig een kwestie van ‘dagkoersen’ is. Daarom is er vanuit VisNed veel aandacht voor de ontwikkelingen van dag tot dag. Niet specifiek op visserij gericht, maar vooral op het algemene politieke beeld. Dat de Britse vissers nog steeds veel druk uitoefenen richting keiharde Brexit met als motto: ‘het is ons water en het is onze vis’, baart ons onverminderd zorgen. [Nieuwsbericht VisNed - 15 februari 2018]

Meer weten over Brexit? Bekijk hier alle artikelen in het VisNed archief

 

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl