Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Planbureau komt met toekomstvisie Noordzee

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), is het nationale instituut voor strategische beleidsanalyses op het gebied van milieu, natuur en ruimte, heeft een studie gedaan naar de toekomst van de Noordzee. Op 31 januari 2018 is het eindrapport verschenen.

Er staat veel te gebeuren op de Noordzee. Nederland heeft beleid ingezet om uiterlijk in 2020 het milieu voldoende te hebben hersteld volgens Europese regels. De visserij zoekt naar manieren om genoeg te kunnen blijven vissen, ondanks het dreigende verbod op de pulsvisserij en de mogelijke gevolgen van de Brexit. Tegelijkertijd wil het kabinet de Noordzee gebruiken om met windenergie en CO2-opslag in lege gasvelden een grote slag te slaan om de klimaatafspraken van Parijs te halen. Alle plannen hebben een grote impact op het ruimtegebruik op de Noordzee.

Vier scenario’s uitgewerkt

Het doel van de studie is om antwoord te geven op de vraag: wat zijn de mogelijke ruimtelijke en ecologische gevolgen van plausibele ontwikkelingen op de Noordzee en specifiek het Nederlands Continentaal Plat, en wat betekent dat voor het beleid? Hiervoor zijn vier scenario’s uitgewerkt.

Huidige beleid

Twee scenario’s zijn gebaseerd op de Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO), Nederland in 2030 en 2050. Deze nemen het vaststaande beleid in 2015 als uitgangspunt en worden gekenmerkt door respectievelijk een laag en een hoog tempo van economische, technologische, klimatologische en andere ontwikkelingen.

Duurzame scenario’s

De twee andere zijn ‘duurzame’ scenario’s. Daarin wordt nieuw beleid dat kan bijdragen aan de ambities van het Klimaatakkoord van Parijs en het VN-doel voor duurzame ontwikkeling van de Noordzee meegenomen. Hierin wordt verkend hoe invulling kan worden gegeven aan de thema’s ‘energietransitie’, ‘robuuste natuur’ en ‘toekomstbestendige voedselvoorziening’ uit de Noordzeestrategie 2030 en de Nationale Omgevingsvisie (2050). [Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond 31 januari 2018]

Download het rapport (PDF, 18 MB)

...

Lees ook: 'Groei windparken op Noordzee nekt visserij'

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl