Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
Compenseer IJsselmeervissers voor zandwinning

Wanneer de plannen voor zandwinning inclusief aanleg van een werkeiland in het IJsselmeer doorgaan, moet er een compensatieregeling komen voor de IJsselmeervissers.

Dat heeft voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond eerder deze week bepleit in de Leeuwarder Courant.

De Nederlandse Vissersbond wil dat er uit de opbrengst van economische activiteiten op het IJsselmeer, zoals windmolenparken en zandwinning, een fonds wordt opgericht voor de compensatie van visserij. “Je ziet dat er van verschillende kanten ruimte wordt geclaimd op het IJsselmeer. Niet alleen voor commerciële activiteiten, maar ook voor natuurbescherming. Dat betekent heel simpel dat de vissers in het gedrang komen. Bij de gaswinning vergoedt de NAM toch ook de schade? Met een compensatiefonds kunnen vissers vrijwillig het veld verlaten.”

Tot 7 miljoen op jaarbasis

De Nederlandse Vissersbond is verrast door het nieuws. “Dat zo’n industriële activiteit mogelijk is in een Natura 2000-gebied verrast ons. We zijn niet per se tegen zandwinning in dit gebied, als er een goede regeling komt voor het verlies aan visgrond. Ik las in de krant dat de gemeente De Fryske Marren per jaar een bedrag is beloofd van 100.000 tot 150.000 euro, mogelijk als compensatie. Het gaat om 5 cent per kuub. De overheid ontvangt straks 2,41 euro per kuub van de exploitant, dat is tussen de 4,8 en 7 miljoen euro op jaarbasis. Wij stellen voor om een percentage te gebruiken om een tiental vissers zonder opvolgers vervroegd te laten stoppen. De overblijvers kunnen dan hun brood op het meer blijven verdienen.”

Trog van zestig meter

De nieuwe vergunningaanvraag wordt naar verwachting deze week ter inzage gelegd en daarin moeten de gevolgen van een trog van zestig meter diep voor de omgeving duidelijk worden. Vogelbescherming Nederland is eveneens verrast door de plannen. “We moeten ons eerst verdiepen in de plannen voor we een reactie kunnen geven of een standpunt innemen,” reageert voorlichter Chris-Jan van der Heijden.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

[Nieuwsbericht Nederlandse Vissersbond - 28 februari 2018]

 

 

Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl