Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Nederlandse Vissersbond reageert op kritiek pulsvisserij van NOS

Afgelopen weekend publiceerde de NOS het nieuwsartikel ‘Nederland riep het verbod pulsvissen over zichzelf af’. De nieuwsbron deed de afgelopen maanden onderzoek naar het proces rondom het verkrijgen van de 84 pulsontheffingen in Nederland.

In het kritische verslag zegt de NOS dat Nederland het grootschalige onderzoek jarenlang voor zich heeft uitgeschoven. Hierdoor hebben Nederlandse vissers de ophef in Europa over het innovatieve pulstuig over zichzelf afgeroepen. De Nederlandse Vissersbond vindt het verhaal van de NOS niet volledig en reageert middels dit artikel.

Onderzoek pulsvisserij

In de jaren 2011 en 2014 zijn er in Nederland ontheffingen afgegeven op basis van wetenschappelijk onderzoek. Dat Nederland te voortvarend pulsontheffingen heeft aangevraagd en dat het onderzoek eerder had moeten beginnen, is een te makkelijke benadering. Destijds hadden Nederlandse vissers namelijk weinig keus. De hoge brandstofprijzen en het brandstofgebruik dat gemoeid ging met de boomkor-vistechniek waren nauwelijks meer op te brengen. Het nieuwe pulstuig liet een grote daling van het brandstofverbruik zien, waardoor de visserij gericht op tong weer rendabel zou kunnen worden voor de ondernemers.

Een bijkomend voordeel was en is de lagere bijvangst omdat het pulstuig veel selectiever is. In 2014, het moment dat de laatste ontheffingen werden aangevraagd, was er al het nodige wetenschappelijk onderzoek naar pulsvisserij afgerond. Er waren nog vele aanvullende vragen, maar er was geen aanleiding om vast te stellen dat de techniek een verslechtering zou zijn ten opzichte van de traditionele boomkor. De jaren daarna werd deze zienswijze verder wetenschappelijk onderbouwd zonder dat daarbij nieuwe negatieve kwesties zijn blootgelegd.

Pulstuig voorkwam faillissementen

Henk Bleker en later Sharon Dijksma, destijds staatssecretarissen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, besloten de Nederlandse boomkorvissers te redden van faillissementen. Zij zochten naar mogelijkheden binnen de (Europese) wetgeving en kwamen uiteindelijk uit bij het aanvragen van extra pulsontheffingen op basis van wetenschappelijk onderzoek. De pulsontheffingen zijn dus niet illegaal afgegeven, zoals in de NOS berichtgeving staat. Met de laatste financiële middelen investeerden visserij-ondernemers in een pulstuig, waarmee ze uiteindelijk hun ondernemingen hebben gered.

Europese wetgeving

Andere mogelijkheden om de platvisvisserij op tong destijds uit het slop te trekken waren op korte termijn niet voor handen. Daarnaast hebben Nederlandse kottervissers naast Nederlandse wetgeving ook te maken met Europese wetgeving. Bij innovaties blijkt vaak dat de wetgeving hier niet op kan worden aangepast of mocht dit wel mogelijk zijn, dit jaren nodig heeft. Onlangs hebben we dit meegemaakt in de vraag om met wijdere mazen te kunnen vissen in twee visserijen omdat er dan simpelweg sprake is van minder bijvangst. Het heeft jaren geduurd voordat deze stap in de wet- en regelgeving was opgenomen.

Dure inschattingsfout of bewuste keuze?

In het artikel van NOS wordt ook gesproken over een ‘dure inschattingsfout’. Was het een inschattingsfout of een bewuste keuze om de Nederlandse vloot niet tot een faillissement te drijven? De Nederlandse Vissersbond is ervan overtuigd dat het een bewuste keuze is geweest van diverse spelers op het toneel en dat daarbij op een koord is, en nog steeds wordt, gebalanceerd. De Nederlandse visserijsector zet zich dan ook maximaal in om op basis van wetenschappelijke onderbouwing op dit koord te blijven balanceren. Hiermee schaart de Nederlandse Vissersbond zich achter de woorden die de huidige LNV-minister Schouten in het NOS-journaal op zondag 25 maart 2018 uitte.

Schouten over de onderzoeken naar pulsvisserij

Minister Schouten wees de NPO 3-kijkers erop dat er de afgelopen jaren wel degelijk veel onderzoeken zijn gedaan naar het pulstuig en dat ook het fundamentele onderzoek inmiddels is opgestart. “Misschien dat er wat winst te boeken was geweest, dat het iets sneller had kunnen gaan, maar tegelijkertijd zijn we hier nu echt mee bezig. Dat wil ik wel benadrukken: we hebben onderzoek toegezegd en dat zijn we nu ook aan het doen.” Volgens Schouten is het ook de vraag of het Europees Parlement met dit soort onderzoek te overtuigen was geweest. “Die Franse Europarlementariërs konden alle vragen stellen aan de onderzoeker, die wilde ook alles uitleggen. Ik had nou niet de indruk dat daar ook naar geluisterd werd.”

Meer informatie over pulsvisserij:

– Kennisdossier: wat is pulsvisserij 

[Nieuwsbericht NVB 26 maart 2018]

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl