Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Bezoekers
Op de brug bij Frans Wiegman (BRA-2)


Na een visserij op Noorse kreeft bij de Klaverbank, in het Botney Gat, loopt de vlagkotter BRA-2 Butendiek deze woensdagmiddag aan op de haven van Den Helder.


Het is de Siberische kou in combinatie met harde oostenwind die schipper Frans Wiegman hebben doen besluiten de haven op te zoeken.

Frans Wiegman wordt over een paar dagen – 5 maart om precies te zijn – 58. De vader van vier kinderen en grootvader van zeven kleinkinderen geniet van elke reis. Toch draagt hij het roer in de loop van dit jaar over aan zijn zoon, om zelf na ruim veertig jaar op zee de taak van walschipper op zich te nemen.

Langoustines en welkome bijvangst

De BRA-2 (met formeel het Duitse Brake aan de Weser als thuishaven) is een 24 meter, 300 kp sterke eurokotter. Sinds een jaar of tien vist men met de quadrig jaarrond op langoustines, oftewel Noorse kreeftjes. “We vissen op slappere grond. Dan is het bordentuig met vier sleepnetten geschikter doordat het lichter is dan bijvoorbeeld twinrig. Onze doelsoort is langoustines en daarbij vangen ook tarbot, wijting, kabeljauw en eigenlijk alle gewilde demersale soorten. Dat is welkome bijvangst, een flink deel van onze besomming. Veel bezochte visbestekken zijn de Silverpit, Klaverbank en richt Duitsland en Denemarken de Witte Bank,” vertelt Frans.

Nachtwacht

Frans is geboren in IJmuiden, aan de Wijk aan Zeeerweg, die ooit het dorp Velsen verbond met vissersdorp Wijk aan Zee. Zijn vader was dieselmonteur bij het toenmalige Stork. Hij kwam in zijn jonge jaren veel op de haven en raakte gefascineerd door de kotters en trawlers. Stork werd Wärtisä en verhuisde naar Den Helder, waar Frans de kneepjes van het vissersvak leerde aan de Visserijschool.

“In 1976 ben ik gaan varen. Het viel me niet tegen. Het is een prachtig beroep. De vrijheid die je ervaart zo midden op de Noordzee. Ikzelf ben vaak ondersteboven van wat de natuur om ons heen te bieden heeft. Mijn favoriete moment is als je uit de nachtwacht komt en je een mooie zonsopkomst krijgt voorgeschoteld. Of die keer dat er een groep bruinvissen met ons meezwom, dat soort momenten blijven je bij.”

>>> Lees hier verder op de website van de Nederlandse Vissersbond <<<Zoeken
Translate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl