Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Overleving platvis en rog

Hoeveel van de te kleine vis die wordt gevangen overleeft het proces van terugzetten in zee? En kun je die overlevingskans verhogen? Dat zijn de kernvragen van het onderzoek naar de overleving van platvis en rog dat Wageningen Marine Research (WMR) in opdracht van VisNed uitvoert.

Onderzoekers Ewout Blom en Nathalie Steins stapten in week 8 op aan boord van de GO 23 voor de laatste van in totaal negen ‘overlevingsreizen’. Hoe zag deze reis eruit en wat gebeurt er daarna met de vissen?

De ondermaatse vissen en roggen worden in zogenaamde overlevingsunits gezet waar ze aan boord en nog twee weken daarna in het laboratorium in Yerseke verblijven. Voor vertrek moeten eerst alle overlevingsunits aan boord worden gezet en vastgesjord en moet natuurlijk de continue waterverversing in iedere unit worden aangesloten. De waterkraan zelf gaat pas op zee aan om te voorkomen dat er geen vuil water uit de haven in de units komt.

Ook de tubs met controlevissen moeten aan boord. Controlevissen zijn gezonde vissen die al minimaal drie weken in het lab hebben geleefd. Met iedere reis gaan controlevissen mee zodat we kunnen uitsluiten dat de sterfte van de ondermaatse vis die we tijdens het onderzoek verzamelen niet door de omstandigheden in de overlevingsunits komt. Alle controlevissen worden één voor één gemeten, hun reflexen worden getest en er wordt gekeken of ze verwondingen of beschadigingen hebben. Voor ieder van deze onderdelen krijgen ze een score. Ook wordt er een totaalscore gegeven. Daarna worden ze in de overlevingsunits geplaatst. Alle gegevens worden in de computer ingevoerd. Iedere vis krijgt een kleine PIT-tag, zodat we de vis met een speciaal apparaatje kunnen uitlezen en alle scores in de database aan iedere afzonderlijke vis kunnen koppelen. In totaal gingen op deze reis 29 schollen, 10 tongen, 3 tarbotten, 3 grieten, 2 stekelroggen en 2 gevlekte roggen als controlevis mee....

>>> Lees hier verder op Visserijnieuws.nl <<<

...

Onderzoekers Ewout Blom en Nathalie Steins stapten aan boord van de GO 23 voor de laatste van in totaal negen ‘overlevingsreizen’.

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl