Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
VisWad proces gaat met slakkengang voort


Al heel lang wordt gesproken over Natura2000 maatregelen in de Waddenzee. Afgelopen week vergaderde de stuurgroep Viswad daarover. Gesproken werd over het uitvoeren van de afspraken om de impact van de garnalenvisserij op het ecosysteem te beperken.


Daar is een totaalpakket aan maatregelen en compensatie over afgesproken. Het realiseren van met name de compensatie is juridisch lastig. VisNed wil qua lasten en lusten gelijk oversteken. Niet eerst de lasten en later (maar misschien wel nooit) de lusten. Daarom werden er geen concrete besluiten genomen.

Een deuk in het vertrouwen
VisNed is teleurgesteld over de traagheid waarmee zaken lopen. Het is niet goed te begrijpen dat alles procedureel zo ingewikkeld is en daardoor zeldzaam lang duurt. Tegelijkertijd zijn we ook ernstig teleurgesteld in de overheid. Er lijken altijd maar weer obstakels te zijn die een soepele voortgang belemmeren. En we voelen ons gepiepeld in het black box dossier. Gemaakte afspraken worden niet nagekomen of overruled.
We maakten afspraken met LNV en NGO's, die nu door de NVWA en het Openbaar Ministerie niet in hun afwegingskader worden betrokken. Het vertrouwen in de overheid heeft een grote deuk opgelopen. Net zoals trouwens de reputatie van de leverancier van de Black Box. De ambitie was te groot. Er is willens en wetens afgezien van een stapsgewijze aanpak. Nu de grote sprong mislukt, zijn de vissers de pineut. Dat voelt voor VisNed in elk geval heel erg verkeerd.

Mosselpercelen: van ruilen komt huilen 
Nog zo'n fout is in het verleden rondom het mosselconvenant gemaakt. Daarin is toen wel over, maar niet met de garnalensector gesproken. Dat wreekt zich en nu moet achteraf gerepareerd worden. Dat is ingewikkeld. In dat proces wil de mosselsector hectares goede visgrond als mosselpercelen in gebruik gaan nemen. Aan de garnalensector worden de onbruikbare mosselpercelen terug geven. Daarbij lijkt het nu dat het spreekwoord 'van ruilen komt huilen' zomaar realiteit kan worden. Daarom is daarover nu geen beslissing genomen.

Black Box motorvermogen
Gelukkig stoot de overheid zich geen twee keer aan dezelfde BlackBox. De uitbreiding naar motorvermogen wordt dan ook heel nuchter, heel voorzichtig en stapsgewijs ontwikkeld. Met een pilot en een proefgroep en een evaluatie. Zeer voorzichtig en zeer zorgvuldig. En terecht. Want alleen dan is er een kans dat het goed gaat. Die black box wordt ontwikkeld, maar is er dus nog niet. VisNed heeft in dit proces veel geleerd, en maakt over black box motorvermogen pas afspraken als het 100 procent waterdicht geregeld is! [Nieuwsbericht VisNed – 16 maart 2018]

 

 
Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl