Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
In het nieuws
 
2013 / 2014
 
2012 / 2011
 
2010/ 2009
 
2008
 
 
2007 / 2006 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
 
 
 
Foto-links 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
 
Bezoekers
Nederlandse vissers steunen vissers in Madagaskar

Dankzij een bijdrage uit de Nederlandse cao voor de trawl-visserij kon de vakbond van vissers op Madagaskar  een schip, een zogenoemde “pirogue” aanschaffen.

“Goed dat we op deze manier via CNV Internationaal collega’s in moeilijke omstandigheden ver weg kunnen steunen om zelf fatsoenlijk in hun levensonderhoud te voorzien”, zegt bestuurder Wietze Kampen van CNV Vakmensen”.

Vissersbond FECPAMA, (aangesloten bij vakcentrale SEKRIMA in Madagaskar) kocht een piroque (1,5 ton, zeilend, met uitlegger, voor 6 personen) compleet met netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS.

Proefvaart

Afgelopen februari heeft de eerste proefvaart van de pirogue plaatsgevonden. De opbrengst was 93 kg). “Nog heel weinig, maar het is nog geen seizoen”, aldus één van de vissers. “Het net met de kleinere mazen gebruiken we bij volle maan”, vertelt zijn collega: ”dan zwemmen er andere vissen”

Koelkast

Toen het plan voor dit project werd besproken met de vissers, in een kustplaatsje in het noordwesten van Madagaskar, werd ook  besloten om de vrouwen die de vis verkopen in hun werk te ondersteunen. De vrouwen verkopen niet alleen de verse vis, maar roken ook een deel van de vis om die te kunnen bewaren om later te verkopen. Er is een koelkast gekocht om op de markt ijs te kunnen bewaren en de vrouwen hebben plastic bakken gekregen voor de verwerking van de vis.

Foto bijschrift: Behalve het schip werden ook toebehoren gekocht zoals netten (2 maten mazen), loden netverzwaring, reparatielijnen, een anker, reddingsvesten en een GPS (Foto's FECPAMA).

De vissers en de vrouwen zijn erg blij met deze steun van de Nederlandse vissers, die hun helpt een eigen inkomen te verwerven.

CNV Internationaal draagt bij aan fatsoenlijk werk in ontwikkelingslanden ondersteunt het werk van vakbonden in ontwikkelingslanden, deels ook met middelen vanuit de sectoren. [Nieuwsbericht CNV Internationaal 04-04-2018]

Lees hier meer over: Wat zijn IC CAO projecten?

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

 
Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Foto-links 1
 
De Noorse Holmaborg
 
Storm weer op zee foto's
 
Ongelukken in de Visserij
 
Vissersschepen gestrand
 
Vissersschepen in brand
 
Bokkers / Beamtrawlers
 
Schotse vissersschepen e.a
 
Onderzoeks vaartuig Tridens
 
 
Noorse vlag Kotters
 
Noorse Trawlers
 
Pelagisch en Purse Seiners 
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl