Beroeps visserij
Visserijnieuws, foto en video
Categorieën
Visserij websites
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Weer Noordzee
 
   
       Brits           Nederlands
 
 
 
Allerlei
 
Hektrawlers 1
Trawl visserij
 
 
  
 
Foto-links 2
 
 
 
   
  
...  Koopvaardij  ...
 
Ongelukken Koopvaardij 1
 
Ongelukken Koopvaardij 2
Bezoekers
Onderzoek ‘Wageningen’ naar Brexit en visserij

Tot woede van de Britse vissers en tot opluchting van alle andere Noorzeevissers is een overgangsperiode overeengekomen tot 2021. De bestaande afspraken blijven tot die tijd van kracht blijven. Maar daarna?

Medio maart hebben Groot-Brittannië en de Europese Unie een overeenkomst bereikt over een overgangsperiode voor de Brexit. Tot 31 december 2020 krijgt iedereen de tijd om oplossingen te vinden voor de vele hindernissen die er nog zijn. Belangrijke obstakels zijn het al dan niet openblijven van de grens met Ierland en de status van Gibraltar, de internationale vliegrechten, een mogelijke douane-unie en uiteraard het al dan niet toelaten van niet-Britse visserij-activiteiten in Britse wateren.

De Nederlandse Vissersbond is blij met de verruiming van de datum, maar blikt ook vooruit. “Er moeten op korte termijn duidelijke afspraken gemaakt worden over de visserij-activiteiten van Europese vissers in Britse wateren. Veel Nederlandse vissers verdienen hun brood met de visvangst uit het Britse gedeelte van de Noordzee, duidelijkheid over hun toekomst is dus meer dan gewenst”, aldus voorzitter Johan Nooitgedagt.

Verontwaardiging

De overeengekomen status quo leidde in de Britse pers tot een golf van verontwaardiging. Britse vissers voelen zich in de steek gelaten door hun overheid. Maar er klinken inmiddels ook genuanceerdere geluiden. Zo publiceerde The Guardian op 24 april een artikel over de gevolgen van een harde Brexit voor de Britse vissers. Het artikel citeert onderzoekster Heleen Barteling van Wageningen University & Research (WUR), dé topuniversiteit op het gebied van landbouw en visserij.

Meer vangen, minder verdienen

Uit onderzoek door ‘Wageningen’ blijkt dat de Britse vissers weliswaar meer vis kunnen vangen na 2020, maar dat minder gaan verdienen. Bovendien wordt de door Britse consumenten meest gegeten vis – kabeljauw, tonijn, garnalen, zalm en schelvis – veel duurder.

Kostbaar protectionisme

Ook Britse viskwekerijen, die het grootste deel van hun kweekvis exporteren, en de visverwerkende industrie gaan veel geld verliezen. In de krant zegt Bartelings: “Terwijl de binnenlandse visprijs daalt, stijgt de prijs van de geïmporteerde vis behoorlijk.” Volgens haar onderzoek wordt het voordeel van een verhoogde vangst wordt volledig teniet gedaan door de kosten van protectionisme.

Reactie Fishing for Leave

Uiteraard is actiegroep Fishing for Leave het niet eens met de conclusies. Volgens een woordvoerder kunnen de prijzen op korte termijn dalen, maar uiteindelijk zullen ze herstellen naarmate de markt zich heeft aangepast aan de nieuwe realiteit.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.   [Nieuwsbericht NVB - 3 mei 2018]

>>> Lees hier meer recente nieuwsberichten van de Nederlandse Vissersbond <<<

De actiegroep Fishing for Leave op de Thames half juni 2016

 

 

Zoeken
Gratis abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Translate
 
 
Ruw weer 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Foto sites vissersschepen
 
 
 
 
 
Flying Focus
Historie
 
Eerste bokkers
 
 Ex Hollandse schepen
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl